FKEE - Official Portal

FACULTY OF ELECTRICAL &
ELECTRONICS ENGINEERING

Pekan Digital Literacy Program - 2018 Wrap Up.

75 pre-schoolers from SK Peramu Jaya.
In total, Digital Literacy team had engaged with 295 pre-schoolers of 6 schools in Pekan.

3 - Digital Literacy WarpUP.jpg

5 - Digital Literacy WarpUP.jpg

4 - Digital Literacy WarpUP.jpg

2 - Digital Literacy WarpUP.jpg

1 - Digital Literacy WarpUP.jpg

6 - Digital Literacy WarpUP.jpg

https://nurul-forum.blogspot.com/

 

Pahang Hackathon 2018

126 participants from Kelantan, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan and Pahang.

2 - Hackathon.JPG

4 - Hackathon.JPG

3 - Hackathon.JPG

1 - Hackathon.JPG

5 - Hackathon.JPG

 

STEM Outreach at SK Sungai Talam

Program STEM Outreach at SK Sungai Talam on 30 October 2018. 
1. The program is conducted to expose primary school students and teachers to STEM.
2. The program consists of talk about STEM and demonstration of STEM on Robotic vehicle, Solar System and Automatic Temperature and Humidity Monitoring.
3. The target audiences are standard 6 students (50 students).
4. The project team members are Dr. Nurul Hazlina Binti Noordin, Dr. Shawal Bin Jadin and Nik Muhd Zaitul Akmal Bin Mustapha. The FKEE's students that involved in this program is Suhaila Samsuri, Nurul Shazirah Majid and Hamizah."

Dr. Norizam Bin Sulaiman

STEM_5.jpg

STEM_1.jpg

STEM_7.jpg

Program_STEM_SK_Sungai_Talam_2018.jpg

Pahang Foxhunting 2018 - Suatu Permulaan

Seiring dengan arus globalisasi yang bergerak kian pantas, perkembangan komunikasi kini dilihat dapat membantu dalam menyampaikan serta memahami penyampaian sesuatu maklumat itu dengan lebih tepat dan pantas. Perkembangan komunikasi radio kini dapat dijadikan agen pendidik kepada para pelajar. Pendekatan menyampaikan maklumat, pendidikan dan hiburan dapat disifatkan sebagai komponen penting yang boleh memberi kesan mendalam kepada para pelajar dalam memahami penyampaian maklumat dengan lebih jelas.

Cakna terhadap scenario semasa ini, Universiti Malaysia Pahang (UMP) menerusi Fakulti Kejuruteraan Elektrik & Elektronik (FKEE) menganjurkan Pahang Fox Hunting 2018 yang berlangsung baru-baru ini melibatkan seramai 101 pelajar dari sembilan buah sekolah sekitar negeri Pahang dan Terengganu termasuk Kuala Lumpur yang berlangsung di UMP STEM Lab, Pekan. UMP STEM Lab ini telah ditubuhkan dengan kerjasama dari Motorola Solution Foundation. Program ini merupakan antara inisiatif yang dibangunkan di bawah Unit Pengembangan Inovasi FKEE bagi menarik minat pelajar sekolah dalam mata pelajaran Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM).

Program ini bertujuan memberi pendedahan kepada para pelajar mengenai teknologi radio amatur di samping turut menerapkan unsur rekabentuk antenna dan teknik perembatan gelombang radio berfrekuensi tinggi. Program yang mendapat kerjasama daripada jurulatih tempatan dan juga peserta pertandingan radio amatuer peringkat dunia turut memberikan pendedahan serta perkongsian ilmu berkenaan dgn radio amateur.

Para pelajar akan dapat mengaplikasikan pengetahuan yang dipelajari dalam mata pelajaran fizik secara khususnya iaitu gelombang dan elektromagnet. Di samping itu, dengan pengetahuan yang dipelajari ini, para pelajar boleh menyediakan alat komunikasi ini di rumah yang lebih dikenali sebagai Homebrew Radio System serta dapat menggunakan peralatan tersebut semasa berdepan bencana alam yang menyebabkan komunikasi telah terputus.

Program ini melibatkan penyertaan pelajar sekolah dan penuntut UMP. Ia memberikan pendedahan kepada pelajar sekolah dan penuntut universiti terhadap teknologi radio amatur serta konsep pembinaan antena. Peserta kemuadiaannya mencari beacon yang ditempatkan di sekitar kampus UMP Pekan menggunakan antena yang dibuat sendiri daripada bahan asas. Disamping itu, sepanjang program dijalankan para pelajar didedahkan dengan asas sistem komunikasi, termasuk teknik perambatan gelombang radio, pelajar juga berpeluang untuk merekabentuk antena Yagi yang lebih spesifik untuk frekuensi 144.10 MHz dan juga penggunaan Kod Morse sebagai kod pengantara.

Program ini memupuk penuntut universiti utk berinteraksi dgn masyarakat terutamanya dalam membimbing dan mengaplikasikan ilmu yg dipelajari di peringakat universiti agar penuntut bersedia mengembeleng usaha dan inovasi di dalam dunia pekerjaan kelak. Maklumbalas sepanjang program ini dijalankan, terutamanya para pelajar dan guru sekolah mengharapkan agar program ini dapat dijadikan program tahunan peringkat kebangsaan, seterusnya ke peringkat antarabangsa.

Hadir sama dalam majlis, Ketua Cawangan Pusat Gerakan Operasi, Jabatan Bomba & Penyelamat Negeri Pahang, Tuan Muhamad Nor Hamzah yang hadir menyampaikan sijil kepada pemenang. Turut sama, Ketua Unit Ko-Q, Pejabat Pendidikan Daerah Pekan, Tuan Kamaludin Abd Latif.

Pertandingan Fox Hunting ini merupakan suatu pertandingan yang memerlukan pelajar mencari beacon (pemancar) yang telah ditetapkan di beberapa lokasi sekitar kampus UMP Pekan. Mereka perlu mencari lima beacon yang memancarkan isyarat Kod Morse dan mengenalpasti Kod Morse bagi menentukan check point. Pelajar yang berjaya melengkapkan pencarian beacon dalam masa yang ditetapkan dikira sebagai pemenang. Pertandingan menyaksikan Sekolah Kebangsaan Biram memenangi kategori sekolah rendah manakala Regen International School memenangi kategori sekolah menengah.

Kepada semua pihak yang terlibat; pelajar sekolah, guru-guru, ibu bapa, JK Foxhunting UMP, Peramah dan semua yang terlibat secara langsung mahupun tidak, terima kasih diucapkan. Penglibatan serta sokongan yang berterusan dari anda ke atas perlaksanaan program ini amat bermakna. Sekian, terima kasih.

5 - Foxhunting at fkee.JPG

4 - Foxhunting at fkee.JPG

3 - Foxhunting at fkee.JPG

2 - Foxhunting at fkee.JPG

1 - Foxhunting at fkee.JPG

6 - Foxhunting at fkee.jpeg

Nurul Hazlina Noordin
UMP STEM Lab
http://ee.ump.edu.my/hazlina/#outreach

MyCare Humanitarian Mission to Palu Sulawesi

Sharing session by Palu Sulawesi Missionaries. An inspiring motivation and work done by this organization!

1 - MyCARE at fkee.jpg